SporttiRakki jakaa koiraurheilun iloa

Tasan kolme vuotta sitten syntyi SporttiRakki, digitaalisiin palveluihin ja positiiviseen harrastamiseen ja yhdessäoloon keskittynyt koiraharrastajien oma yhteisö.

SporttiRakki on tietopankki ja verkkoyhteisö, joka tavoittaa kuukausittain yli 250 000 koiraharrastajaa ympäri Suomen: palvelu jakaa tietoa, kouluttaa ja uusimpana aluevaltauksena myy omassa verkkokaupassaan koiraharrastukseen sopivia tuotteita. SporttiRakin perustamisen lähtöajatus oli yksinkertainen: yhdessä asiakkaan kanssa luodaan jotain hienoa, josta kaikki hyötyvät. Brändi haluttiin muodostaa positiivisuuden kautta, ja varmistaa siten asiakkaan aito halu sitoutua yritykseen. Visio ei jäänyt ajatustasolle, sillä kolmen vuoden jälkeenkin SporttiRakin perustaja Heidi Hendrell pyörittää yritystään brändilupauksensa mukaisesti.

– Positiivisuus näkyy meillä kaikessa. Korostamme eläimen hyvinvointia tukevaa koulutusta ja koiraharrastuksen iloa kokonaisuudessaan, Hendrell summaa.

Tavaramerkkinä positiivisuus

SporttiRakin sanoma on muodostunut someilmiöksi: yrityksestä ei puhuta pahaa edes selän takana. Asiakastyytyväisyys on korkea, ja asiakkaat toimivat brändin hyväksi sitä arvostaen. Menestyksen avaimeksi yrittäjä tiivistää huippulaatuisen asiakaspalvelun.

– Olemme aidosti lähellä asiakasta. Meillä ei asiakaspalaute jää huomiotta: kuuntelemme ja aktiivisesti kyselemme, mitä asiakkaamme todella haluavat, Hendrell kertoo.

SporttiRakilla on tuore näkökulma niin asiakaspalveluun, toimintamalleihin kuin liiketoimintaan yleisestikin. Yritys on ensimmäisten joukossa Suomessa rekisteröinyt tavaramerkiksi aihetunnisteen.

– Tämä on iso juttu. Olemme onnistuneet tuomaan positiivisuuden myös tavaramerkiksi aihetunnisteessamme #koiraurheilunilo, Hendrell riemuitsee.

Yritys toimii Pohjanmaalta käsin ja toteuttaa visiotaan myös käytännön yritystoiminnassa. Hendrell pyörittää yritystään yksin, ja varmistaa kasvavan toiminnan toteutumisen laajan yhteistyöverkostonsa kautta.

– Sisäinen rekrytointi on pian edessä, mutta pidän verkostomaisesta toiminnasta. Yrittäjien on pidettävä yhtä, Hendrell iloitsee.

Iso askel kohti kansainvälistymistä

Tiedon ja harrastusriemun jakamisen lisäksi SporttiRakki myy verkkokaupassaan koiraharrastajille suunnattuja tuotteitaan. Verkkokaupan ykköstuote ja ensimmäinen oma tuotekehitysprojekti, koiraharrastajille suunniteltu treenikassi, lanseerattiin viime syksynä. Kassit tehdään Suomessa käsityönä, ja niiden laatutaso on korkea. Tuotekehitys on tehty alusta asti asiakkaiden ja koiraharrastajayhteisön kanssa, ja uusia, samalla konseptilla toteutettuja tuotteita lanseerataan tämän vuoden aikana kymmenkunta.

Treenikassien myynti on lähtenyt räjähdysmäisesti käyntiin. Yrityksellä onkin nyt edessään positiivinen ongelma: tuotteiden kysyntä on reilusti ylittänyt alkuperäiset suunnitelmat. Kyselyitä treenikasseista tulee päivittäin ympäri maailman, ja seuraava luonnollinen askel onkin kansainvälistyminen: verkkokauppa laajenee ensin muualle Eurooppaan ja myöhemmin muualle maailmaan.

Prosessiin ryhdyttiin kiireellä, muttei hätiköiden. ELY-keskukselta saadun yrityksen kehittämisavustuksen avulla askeleita on saatu otettua vauhdilla. Lisäinvestointeja on tehtävä muun muassa varastointiin, markkinointiin, logistiikkaan sekä tuotekehitykseen, ja täysin uusia prosesseja on kehitettävä. Alussa voimavarat keskitetään verkkokauppaan, ja myöhemmin koko palvelu laajenee kansainväliseksi uudella sisarbrändillään.

– Kansainvälistyminen oli kyllä suunnitelmissa, mutta vasta hieman myöhemmin. Voisi sanoa, että nyt otamme pikaisesti ison askeleen autotallibisneksestä pois, Hendrell kertoo.

Maailmassa vallitseva poikkeustila ei ole nujertanut SporttiRakkia, eikä koronatukiin ole tarvinnut turvautua. Kasvutavoitteet ovat kovat ja todennäköiset: tavoitteena on miljoonan liikevaihto ensi vuodelle. Luvut ovat kuitenkin Hendrellille toisarvoisia: tärkeämpää on viedä suomalaista osaamista ja koiraurheilun iloa myös muualla maailmaan.

– SporttiRakin taustalla on vahva ideologia, jonka varassa teemme työtämme. Toimimme kaikessa ilon kautta, oli maa mikä hyvänsä, Hendrell kiteyttää.

Teksti: Anna Vättö

Vastaa